День працівників культури та аматорів народного мистецтва в Білокуракине

До Всеукраїнського Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва

Вже десятий рік поспіль відзначається Всеукраїнський День працівників культури та аматорів народного мистецтва, який було внесено до переліку інших професійних свят Указом Президента України у березні 2000 року. Це свято стосується кожного з нас, адже всі ми носії культури, традицій, звичаїв, мови. Споконвіку пісня, танець, музика, слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам'яті. Вони підживлювали і зміцнювали надію народу на краще майбутнє.
Дякуючи щоденній праці клубників, викладачів мистецьких навчальних закладів, бібліотекарів, фахівців музейної справи невтомно доглядаються джерела духовності, правди і краси. Відродження народного мистецтва, розвиток художньої самодіяльності та організацію дозвілля населення нашого району забезпечують 30 клубних установ, 28 бібліотек, дитяча школа мистецтв, районний краєзнавчий музей.
В закладах культури працюють 108 осіб. На 1,0 ставку – працюють 47 чоловік, на 0,75 ст. – 13, на 0,5 ст. – 36, на 0,25 ст. – 12.
На базі клубних закладів працюють  гуртки, аматорські об’єднання, колективи художньої самодіяльності та клубні формування, у яких займається близько двох тисяч осіб.
В районі налічується 12 ансамблів: з них 3 - народної пісні; 9 – вокальних та фольклорних колективів, які виконують певні функції зі збереження національних традицій, відродження та впровадження народних свят і обрядів, розвитку народної творчості. Три самодіяльні колективи носять звання "народний".
У 2009 році у районі було проведено 634 масових заходи, з них – 163 для дітей. Матеріально-технічна база закладів культури за 2009 рік поповнилася на 270023 грн. Центральна бібліотечна система Білокуракинського району складається з 28 бібліотек. Книжковий фонд складає 202 300 екземплярів, бібліотеку району відвідують 10 972 читача. За 2009 рік до бібліотек району з обласного обмінного фонду надійшло 8600 екз. книг на суму 318 829 грн. Всього по Білокуракинській ЦБС організовано 11 клубів за інтересами. Професійно і творчо підходять до своєї справи бібліотекарі: Дем'янівської (Шовкун Т.І.), Курячівської (Курочка О.П.),  Нещеретівської (Дубова О.В.), Олексіївської (Гончаренко Т.В.), Червоноармійської (Грибенко Л.І.), Шарівської (Дорошенко Л.І.), Тимошанської (Кваша Н.І.) бібліотек–філій.
Творче і уважне відношення до своєї справи колективу Білокуракинської дорослої (Заїченко Л.М.) та дитячої (Давидова В.Т.) бібліотек. Всю свою душу вони вкладають у свою роботу. Білокуракинська дитяча школа мистецтв заснована у 1961 році. Вона є початковою ланкою спеціальної мистецької освіти. В ній працює 11 педагогів. Школа має три відділи: фортепіанний, відділ народних інструментів та театральний. В школі мистецтв навчається 82 учні.
Білокуракинський районний краєзнавчий музей було відкрито в березні 2002 року. За 2009 рік до музейних фондів надійшло 103 експонати, і 101 із них увійшли до основного фонду музею та пройшли наукову інвентаризацію. На базі музею регулярно проводяться тематичні та оглядові екскурсії. Всього таких екскурсій за 2009 рік було проведено 170, на яких було обслуговано більше 5600 чоловік.
Талановито і творчо підходять до своїх справ колективи: дитячої школи мистецтв (Болкун О.А.) і районного краєзнавчого музею (Ситнік В.С.). Саме завдяки їхній демократичності, високому професіоналізму, доброзичливості на високому рівні проходять районні заходи, які відрізняються високим художнім рівнем, урочистістю, теплотою.
Культура селища Білокуракине акумулюється через РБК ім. Шевченка (Аполлонов В.В.). Все, що тут відбувається – це дзеркало нашого творчого життя. Коли ми приходимо в РБК на зустріч зі святом, то прийнято думати, що головну чарівність свята гладачам дарують артисти. А між тим скільки цікавого приховує в собі життя за лаштунками. Мало хто замислюється над працею сценариста, костюмера, художника, звукорежисера. За різноманітністю, видовищністю наших заходів стоїть чималий труд працівників всіх структурних підрозділів РБК, які прагнуть свої знання, навички вкласти в спільну справу – підготовку та проведення свята.
За 2009 рік удосконалилась діяльність закладів культури на селі, введені нові форми і методи культурного обслуговування населення, залучені широкі кола громадськості й творчої інтелігенції до діяльності творчих аматорських колективів. Особливо хочеться відмітити роботу культармійців на селі: Дем'янівського (Шилова – Євсюкова Т.М.), Павлівського (Антоненко М.І.), Цілуйківського (Д'яченко В.О.), Лозно–Олександрівського (Біюн О.М.), Бунчуківського (Семидоцька Н.М.), Лизинського Вірченко О.Г.) сільських будинків культури.
Учасники колективів художньої самодіяльності гідно представляли наш район на обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах і фестивалях, про це свідчать грамоти, дипломи, медалі, які привезли колективи за зайняті призові місця, за 2009 рік:
- було проведено більше 10 виїздних концертів в сільські заклади культури, здійснено 4 поїздки до м.Ровеньки (Росія);
- колектив “Краяни” РБК ім.Т.Г.Шевченка посіли ІІІ місце у відкритому фестивалі–конкурсі Стрілецької пісні “Красне поле” в м. Хуст Закарпатської області;
- ІІІ місце отримала родина Косенків в обласному фестивалі сімейної творчості “Родинні скарби Луганщини” в м.Луганськ;
- на високому рівні виступили колектив “Берегиня” Павлівського СБК на ІІІ обласному фестивалі хорових колективів ветеранів війни та праці “Пісні, опалені війною” в м.Біловодськ;
- колектив “Берегиня” Цілуйківського СК представляли Міжнародну виставку декоративно–прикладного мистецтва “Східна брама України – 2009”;
- народний колектив народної пісні “Заїчанка” Заїківського СК представляв Білокуракинський район на урочистих заходах в м.Луганськ;
- народний колектив народної пісні “Золота осінь” представляв район в м.Ровеньки (РФ).
- на високому рівні проведені: ІІІ відкритий обласний молодіжний фестиваль патріотичної пісні та поезії “Воронцева слобода”;
- районне свято “Родинні скарби Білокураикнщини”;
- районний фестиваль мистецтв “Мій рідний край – натхнення, пісні й праці”;
- районний фестиваль–мистецтв “Пам’ять серця, пам’ять сивини”, присвячений 66-річниці визволення Луганщини від фашистсько–німецьких загарбників;
- колектив “Берегиня” Цілуйківського СК прийняв участь у фестивалі народної творчості “Сорочинський ярмарок” в с.Великі Сорочинці Полтавської області.
Проведено 3 масових гуляння, залучено до виступів симфонічний оркестр (Сєверодонецького обласного музичного училища ім. С.Ф.Прокоф’єва), циркові програми та ляльковий театр з м.Луганськ, концерт Львівської філармонії.
У березні 2009 року на базі Сєверодонецького обласного державного музичного училища відбувся обласний конкурс індивідуальної виконавської майстерності учнів шкіл естетичного виховання. Учні Білокуракинської дитячої школи мистецтв прийняли активну участь в обласному конкурсі з номінацій скрипка, фортепіано, бандура та сольний спів. Всі 4 учасниці конкурсу посіли почесні місця, здобули звання дипломантів, ввійшли в 10-ку кращих.
Розкриваючи таланти світу дітей, у червні 2009 року відбувся ХІІ Міжнародний фестиваль дитячої творчості “Золотий Лелека”, який проходив в с.Рибаківка Березанського району Миколаївської області. У фестивалі приймали участь близько 600 учасників з усіх куточків України. Від Білокуракинського району в ньому взяли участь учні Білокуракинської дитячої школи мистецтв Маріне Балікян, Анна Солодкова та Катя Вервейко (керівник Т.Ф.Бугаренко). Маріне Балікян випала честь брати участь у відкритті фестивалю. Вона зайняла почесне ІІІ місце в номінації “сольний спів”.
Великі досягнення Білокуракинського району у заходах з пропаганди народних ремесел. Народна майстриня Луганщини Письменна О.М. у складі делегації майстрів декоративно–прикладного мистецтва Луганщини демонструвала свої роботи у м. Київ. Роботи майстрів Світличної В.І., Ковальової Л.О., Білянської Н.В., Тарасенко Г.М., Сорочинської О.С., Костянікова А.М. демонструвалися на обласній виставці. 28-30 серпня 2009 року в м. Сватове відбувся Всеукраїнський фестиваль–конкурс народної творчості аматорських колективів та виконавців “Слобожанський спас”. Білокуракинський район в номініації “Пісенна слобода” представляли солістка народного ансамблю народної пісні “Золота осінь” Мацай Вікторія та керівник колективу “Водограй” Пєкалєва Галина РБК ім. Шевченка. Мацай Вікторія з 34 учасників номінації зайняла почесне 2 місце. 18 вересня 2009 року в м.Ровеньки Луганської області відбувся VІІ обласний відкритий фестиваль–конкурс патріотичної, авторської, бардівської пісні “Оберіг пам’яті”, присвячений пам’яті героїв–молодогвардійців. Від Білокуракинського району в фестивалі–конкурсі приймали участь вокальний ансамбль “Водограй”, солістка Галина Пєкалєва (РБК ім.Т.Г. Шевченка) та аматор сцени с. Коноплянівка Фатєєв Руслан.
За 2009 рік проведено ряд святкових заходів: до Нового року, Дню закоханих, до 20–річчя виводу військ з Афганістану, 8 березня, Дню матері, концерт–реквієм, присвячений трагедії на Чорнобильській АЕС, Дню Конституції, 9 травня, Івана Купала, День молоді, День села, ряд професійних свят: День працівників культури, День медичного працівника, легкої промисловості, День вчителя, День міліціїї, День сільського господарства. Проведено ряд заходів для осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Організація дозвілля населення в Білокуракинському районі відбувається шляхом залучення всіх верст населення до проведення та участі в культурних заходах.
Приділивши значну увагу позитивним прикладам, які є в культурному житті нашого селища, можно назвати і низку проблем в цій сфері: хронічно низький матеріально–технічний стан закладів, брак необхідного устаткування, техніки, сценічних костюмів, музичних інструментів; відсутність транспорту; не достатнє кадрове забезпечення. Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування» заклади на місцях фінансуються з місцевих бюджетів, а утримання їх залежить від розуміння і можливостей влади на місцях. Заклади культури успішно здійснюють свою діяльність лише в тих селах, де керівники сільгосппідприємств, голови сільських та селищних рад не стоять осторонь проблем культури: це Лизинська (Коваленко І.В.), Лозно–Олександрівська (Проценко І.П.), Курячівська (Пономаренко В.О.), Червоноармійська (Бабіч В.О.), Нещеретівська (Аполлонова І.І.), Дем’янівська (Панченко С.О.), Бунчуківська (Щербакова В.А.) сільські та селищні ради. Але кожен повинен зрозуміти, що у вирішенні всіх проблем, які існують в культурі сьогодні, не можна покладатися лише на керівництво. Лише спільними зусиллями всіх культармійців, та й просто небайдужих людей можна вирішити ці проблеми. Тому без підтримки і розуміння зацікавлених людей, без доброго серця, ініціативності і творчої думки неможливі добрі зміни у нашому культурному житті.
Шановні працівники культури та аматори мистецтва, бажаю вам весни у серці, у душі та у взаєминах із близькими і коханими. Нехай здійсняться всі ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день вашого життя буде світлим і сонячним!

Зінченко І.В. керівник відділу Культури Білокуракинської РДА

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КАК БЕЛОКУРАКИНСКАЯ ШКОЛА №1 ОТПРАЗДНОВАЛА СВОЙ 80-летний ЮБИЛЕЙ

ЧУДОВИЙ СПОСІБ ВІД ЗОМБУВАННЯ

БІЛОКУРАКИНСЬКІ "ПОПРОШАЙКИ" ЗНОВУ ПРОСЯТЬ ГРОШІ НА ЛІКАРНЮ