Зубаста колекція

Викладач Луганського національного університету Микола Удовиченко зібрав найбільшу в Україні колекцію зубів доісторичних акул, яка налічує понад 200 тисяч примірників.
- Я зі школи захоплювався палеонтологією, - поділився з газетою Микола Удовиченко. - Якось в 10 класі брат приніс з кар'єру декілька зубів, ну і пішло-поїхало - через кілька місяців в моїй колекції налічувалося вже більше десяти тисяч екземплярів.
Колекціонер визнає, що в гонитві за рідкісними екземплярами довелося об'їздити не тільки Україну, але і Німеччину, Південний Казахстан і Середню Азію. А середній вік його експонатів сягає 30-70 мільйонів років.
- В Азії я наткнувся на пласт, в якому налічувалося близько 300 видів акулячих зубів. Але найбільший успіх - це коли знаходиш зуби однієї тварини на квадратному метрі. На жаль, таке буває дуже рідко, - нарікає доцент.
Скільки може коштувати така колекція, викладач не рахував. Каже, для нього головне не гроші, а наука:
- Можливо, коли перестану займатися наукою, передам колекцію музею, але точно не продам. Для мене найголовніше, щоб її зберегли в цілості.
Свою колекцію Микола Удовиченко зберігає вдома - для цього довелося відвести окрему кімнату, яка обладнана спеціальними полками. А самі екземпляри складає в коробки з-під цукерок і навіть сірників.
- Є великі екземпляри, які були, наприклад, у мегалодона і стародавніх китових акул - їхні зуби досягають у довжину до 15 см, але жили і такі акули, які були не більше сучасного оселедця. З ними найбільший головний біль, їхні зуби без лупи не побачиш - вони менше міліметра, тому в сірниковій коробці можуть вміститися кілька сотень примірників. А на те, щоб їх вимити з породи, доводиться витрачати кілька місяців. Благо, що живу в приватному будинку і у мене є місце для копіткої роботи, - розповів колекціонер.

Максим Скічко

за матеріалами: «Известия Луганщини», жовтень 2010

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КАК БЕЛОКУРАКИНСКАЯ ШКОЛА №1 ОТПРАЗДНОВАЛА СВОЙ 80-летний ЮБИЛЕЙ

ЧУДОВИЙ СПОСІБ ВІД ЗОМБУВАННЯ

Ще одна білокуракинська зірка Андрій Божко читає реп. ОБЕРЕЖНО! 18+