Парадокси українських виборів. Партія регіонів звинувачує БЮТ у використанні адмінресурсу на Донбасі

В штабі Юлії Тимошенко вирішили привернути на свій бік виборців Донбасу за допомогою керівників крупних промислових підприємств. В останні тижні про свою підтримку Тимошенко заявив «трудовий колектив» Алчевського меткомбінату, а також ряд вугільних об'єднань.
Робітники підприємств на умовах анонімності розповідають, що про добровільність тут не йдеться.
Так, один з працівників ДП «Макіїввугілля» розповів «Сьогодні», якими способами вугільні генерали «вирішують питання».
«Діють, прямо як в 90-і роки — директор і його оточення стараються самі не світитися, — говорить працівник. — Зате кілька разів до нас приїжджали міцні хлопці, які і проводили з мужиками «роз'яснювальну роботу». Мов, робочі місця і зарплати — це заслуга виключно прем'єр-міністра. І пригрозили, що місцеві виборчкоми у них в кишені, і хто не проголосує за Тимошенко, всіх обчислять. На інших шахтах говорять, що заставлятимуть принести наступного дня після виборів знімок на мобільний телефон бюлетеня, де галочка правильно поставлена. Не принесеш — звільнять».
Директор ДП «Ровенькиантрацит» Юрій Зюков взагалі фактично очолив штаб кандидата в президенти Тимошенко в Ровеньках. Гірник «Ровенькиантрацит» сказав «Сьогодні», що агітація тут йде за Тимошенко щосили. «Мені здається, що навіть якщо ми проголосуємо за регіоналів, все одно порахують на користь Тимошенко. Мовляв, якщо директор за Юлю, то як можуть його шахтарі проголосувати проти?» — говорить шахтар.
А керівництво Алчевського меткомбіната (його власником є один з головних спонсорів Юлії Тимошенко «Індустріальний союз Донбасу») офіційно призвало працівників «зробити свій вибір за того, хто принесе благополуччя всім працівникам і будує наше майбутнє — за Юлію Тимошенко».
Голосувати за Юлію Тимошенко в Донбасі  рекомендують студентам Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.
«На вихідних я їздив в Білокуракинський район, де до мене підходили деякі батьки, чиї діти вчаться в університеті Шевченка. Їх дітей заставляють голосувати за Тимошенко і знімати це на камеру мобільного телефону. У вузі навіть говорять, мовляв, якщо у вас немає мобільника з камерою, то ми зможемо дати ненадовго покористуватися», — розповів нардеп-регіонал Віктор Тихонов.
Представники Юлії Тимошенко у відповідь на звинувачення радять краще звернути увагу на Партію Регіонів. «На промпідприємствах Донецької області господарями в переважній більшості випадків є представники Партії Регіонів, а зовсім не БЮТ. Тому логічніше передбачити, що свій ресурс власники використовують за свого кандидата», — розповів нам прес-секретар Донецького обласного виборчого штабу Юлії Тимошенко Олег Ізмайлов. А вузи взагалі відхрещуються від політики. «Адміністрація вузу не збирається проводити заходи, пов'язані з використанням студентів як виборчої сили. Якщо студент хоче брати участь як представник політпартії — на здоров'я, але лише поза учбовим закладом. У нас є жорстка установка — жодних акцій, пропагандистської роботи в учбовому закладі не проводиться і не проводитиметься», — говорить в.о. ректора ЛНУ ім. Шевченка Сергій Савченко.
На думку політологів, використання адмінресурсу — це далеко не стовідсоткова гарантія перемоги на виборах.
«У 2006 році це саме підприємство (Алчевський меткомбінат. — Авт.) активно заставляло співробітників голосувати за одну екологічну партію, і люди для вигляду «брали під козирок». Але на виборчих дільницях все одно голосували за Партію Регіонів. Правда, ті люди, хто застосовує адмінресурс, напевно теж врахували минулий невдалий досвід, і я боюся, аби не було суворішого контролю за тим, як голосують співробітники. А суперникам Юлії Тимошенко потрібно не чекати виборів, а вже зараз використовувати всі методи для дотримання законності на голосуванні», — розповів політолог Володимир Корнілов.
У свою чергу, самим працівникам підприємств теж не варто мовчати, а готуватися захищати своє право на свободу вибору.
«Використання адмінресурсу в період виборів — кримінально каране діяння. Тим, хто зіткнувся з таким тиском, потрібно прямо йти в міліцію або прокуратуру і писати заяву — недбайливого керівника можуть навіть посадити на три роки за перевищення службових повноважень. Інша справа, що довести це дуже важко, і подібних судових прецедентів за моєї пам'яті в Україні ще не було», — розповів нам керівник аналітичних програм донецького облвідділення КІУ Олександр Клюжев.
«Зовсім не обов'язково влаштовувати паніку і лаятися з керівництвом. Досить пообіцяти шефові зробити так, як він просить. А в день виборів просто проголосувати за того кандидата, якого ви вважаєте гідним управляти країною. Адже голосування таємне і ніхто не взнає, за кого ви насправді проголосували. Таким чином, ніхто не може позбавити вас права голосу на виборах, передбаченого Конституцією України», — розповів нам Костантін Темченков, юрист аудиторської компанії «Ангеліна Радіонова».

http://novosti.dn.ua/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЧУДОВИЙ СПОСІБ ВІД ЗОМБУВАННЯ

Ще одна білокуракинська зірка Андрій Божко читає реп. ОБЕРЕЖНО! 18+

БІЛОКУРАКИНСЬКІ "ПОПРОШАЙКИ" ЗНОВУ ПРОСЯТЬ ГРОШІ НА ЛІКАРНЮ