ПРО ЖАХІТТЯ НА ВУЛИЦЯХ СЕЛА ДЕМ’ЯНІВКА, ЖОРСТОКІСТЬ ДІТЕЙ ТА БЕЗВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ДОРОСЛИХ

Нещодавно в селі Дем’янівка Білокуракинського району посеред білого дня сталась одна подія, про яку, думаю, варто розповісти. Можливо, хтось на це не зверне особливої уваги, або скаже, що нічого страшного не відбулось. Але… Все ж таки…
Дівчинка-підліток на ім’я Софія в самому центрі села неподалік сільської ради вигулювала собаку бійцівської породи – пітбультер’єра. І все б нічого, але собака був без намордника, а дівчинці, до речі, ще немає 16 років. Втримати собаку такої породи вона не могла б навіть фізично. В результаті пітбуль напав на іншу собаку – звичайного дворнягу, який виявився на його шляху. Даний момент бачили і навіть зафіксували на відео місцеві підлітки. Більш того, розтягувати собак спочатку ніхто навіть не збирався. Навпаки, і сама дівчинка, і підлітки весело спостерігали за тим, як пітбуль загризає бідолашну дворнягу, яка скавучала так, що було чутно на півсела. Діти сміялись, знімали собак на телефон і, здавалось, навіть отримували задоволення від споглядання даного дійства.
Хоча врешті решт пітбуля відтягнули, але дворовий собака, як було видно, досить сильно постраждав, бо був увесь покусаний.
Та дивує не лише поведінка оскаженілої і явно нацькованої тварини – собаки досить небезпечної бійцівської породи. Більше жахає поведінка самих дітей та тих дорослих, які так безвідповідально ставляться до утримання подібних бійцівських собак. Невже не зрозуміло, що цей випадок міг закінчитись набагато плачевніше, ніж покусаний дворовий собака? Бо де гарантія того, що пітбуль не накинувся б на когось із дітей чи навіть дорослих? І 15-річна дівчинка навряд чи б змогла утримати собаку, якби той раптом накинувся і почав кусати якусь людину. Без намордника собака взагалі не повинен з’являтись на вулиці навіть на поводку з господарем, тим більше такої породи, як пітбуль.
І взагалі, прогулянка з собакою повинна бути просто прогулянкою або господар несе відповідальність за свого вихованця? Подивившись інформацію в інтернеті, розумію, що утримання тварин – це дуже велика відповідальність. Але чому люди так безвідповідально до цього ставляться? Україна вже давно прийняла закони про врегулювання всіх правил і норм, які повинні знати господарі собак. Основою для них виступають норми, прийняті ще в 1980 році. Серед загальних правил є табу на вигул собаки без намордника. Особливо це стосується представників середніх і великих порід. У громадському транспорті і там, де багато людей, використання намордника з повідцем обов'язкове. Не можна відпускати тварину на самовигул, як не можна і спускати його з повідця в людних місцях. В обмеженому просторі слід укорочувати поводок і тримати пса максимально близько до себе.
Для кого це написано? Ми що, самі можемо вирішувати, дотримуватись чи не дотримуватись цих правил? Невже закони і правила не для всіх написані?
«Ми відповідаємо за тих, кого приручили», – здається, хороші слова. А що робити, якщо показуха деяких людей несе загрозу для інших. Хто ще може потрапити під пащу некерованого розлюченого собаки?
Спостерігати цю картину довелося багатьом, коли пітбуль на дитячому майданчику просто на очах дітей розривав на шматки дворняжку. Більшість просто стояли і сміялися, деякі обурювалися, що це не смішно, але головне - господиня собаки (15 річний підліток) стояла, сміялася і просила зробити відео. Вона не злякалася і не розгубилася, навпаки – наче так і треба – все було сплановано. В цій ситуації я хочу запитати у людей: «Ви точно психічно здорові?!» Як пес бійцівської породи, без намордника, на довгому поводку опинився на дитячому майданчику?! Постраждала дворняга, а якби пес переніс свою увагу на ту дитину - хлопця, який хоч якось намагався збити, відволікти цього «вбивцю»? А якби там були зовсім маленькі діти?! Хто допоміг би їм в разі нападу бійцівського собаки?!
Читаю закони і розумію, що вони правильні при правильному їх використанні, адже супроводжуючий відповідає за безпеку:
- супроводжуваної тварини;
- оточуючих людей та інших тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною твариною;
Тобто людина з собакою повинна стежити за її поведінкою і буде відповідати перед законом за порушення і наслідки. Потенційно небезпечних собак не можуть вигулювати підлітки до 16 років, фізично не здатні керувати твариною. Господарю тварини потрібно знати, що вся відповідальність за завдану шкоду собакою, лягає на нього. За будь-які порушення закону власник собаки буде притягнутий до відповідальності.
Потенційно небезпечних собак (особливо бійцівської породи) обов’язково мають вигулювати лише в наморднику і на короткому поводку - не більше 1,2 м. І знімати їх не можна навіть в спецзоні для вигулу.
Ці правила і закони не просто написані, вони повинні виконуватися!
Крім того, на дитячий чи спортивний майданчик із собакою теж не можна!
Хтось за допомогою подібних собак просто самостверджується, хизується ними, або навіть демонструє якусь свою перевагу, силу, залякуючи небезпечною твариною інших людей. Але не забувайте, що від таких дій можуть постраждати інші люди чи тварини. Поважайте інших! І пам’ятайте за можливі наслідки таких дій та відповідальність за них!

Глас Народу, смт Білокуракине

Примітка. Використано матеріали, надіслані іншими користувачами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЧУДОВИЙ СПОСІБ ВІД ЗОМБУВАННЯ

Ще одна білокуракинська зірка Андрій Божко читає реп. ОБЕРЕЖНО! 18+

БІЛОКУРАКИНСЬКІ "ПОПРОШАЙКИ" ЗНОВУ ПРОСЯТЬ ГРОШІ НА ЛІКАРНЮ