Звернення до всіх білокуракинців адміна сайту «Білокуракинський портал»


Шановні білокуракинці!
Вітаю вас із Новим 2016 роком та Різдвом Христовим!
Миру всім, міцного здоров’я, душевного спокою та благополуччя!

Сьогодні я звертаюсь до вас вже із нового сайту, який було створено наприкінці 2015 року. Старий сайт під назвою «Білокуракинський портал», який розміщувався за адресою в Інтернеті: http://bilokurakyne.at.ua/, був видалений адміністрацією сервіс-хостингу Ucoz без попередження і пояснення причин. Справа в тому, що сам сайт «Білокуракинський портал» був створений і розміщувався на хостингу Ucoz з жовтня 2009 року до 15 грудня 2015 року і, згідно користувальницьких умов, які були укладені між сервісом Ucoz та користувачем, який зареєструвався в системі Ucoz (пізніше uid.me) і створив даний сайт за допомогою запропонованого системою конструктора, був фактично безплатним. Основною вимогою системи Ucoz було розміщення власної реклами (банерів) на самому сайті, так, як вони це роблять на всіх своїх безкоштовних сайтах. Тобто, хостинг Ucoz надає зареєстрованому користувачу можливість безкоштовно за допомогою власного конструктора і готових шаблонів зробити сайт із будь-яким наповненням, а в якості оплати за це – розміщення постійної власної реклами на сторінках сайту. При цьому в своїх умовах компанія Ucoz наголошує, що вони не гарантують довічного існування сайту і повного збереження всієї доданої на нього інформації і можуть за власною ініціативою без пояснення причин видалити сайт разом із всією доданою на нього інформацією. Хоча у всіх користувачів була і є можливість отримати преміум-акаунт, тобто, сплачувати за створення і розміщення сайту на серверах хостингу Ucoz певну суму коштів і за це отримувати гарантований і більш якісний сервіс, в тому числі допомогу технічної служби та прибирання нав’язливої обов’язкової реклами. Також в платному акаунті додаються ще кілька різних можливостей за спільною угодою між користувачем та компанією Ucoz в залежності від пакету послуг та ціни.
Сайт «Білокуракинський портал» був зареєстрований і розміщувався на безплатній основі, і саме тому на ньому постійно виринала набридлива реклама в вигляді банерів, які заважали користувачам та гостям сайту. Причиною цього було якраз безоплатне існування сайту і аж ніяк не бажання адміну заробити на ньому за допомогою цієї набридливої реклами, як дехто вважав із білокуракинців. І видалити цю рекламу було неможливо без сплати коштів самій системі Ucoz. Сума ця коливалась в залежності від пакетів преміум-акаунту від $6 до $16 на місяць, тобто за курсом 1 дол. = 25 грн., виходить, що мінімальний пакет послуг по розміщенню сайту в системі Ucoz коштує 6х25=150 грн./місяць.
Нажаль, можливості сплачувати таку суму щомісяця просто не було і не має. Тому сайт «Білокуракинський портал» фактично розміщувався на хостингу Ucoz і працював абсолютно безкоштовно, що, в решті решт, і призвело до того, що він був видалений разом із усіма розміщеними на ньому матеріалами без попередження. Що саме послужило причиною такого видалення сайту – невідомо, бо згідно правил користувальницької угоди, адміністрація системи Ucoz може видалити будь-який сайт без причин і пояснень на власний розсуд, і при цьому не буде нести за це жодної відповідальності за втрачені матеріали та інформацію. При цьому в самій угоді також сказано, що адміністрація системи Ucoz може в будь-який момент, без попередження і без згоди зареєстрованих користувачів системи змінити умови надання своїх послуг так, як вважатиме за потрібне. Тобто, фактично це означає, що всі права на розміщені сайти, на їх роботу, функціонування та всі матеріали, які знаходяться на цих сайтах, належать в повній мірі самій системі Ucoz і вони можуть розпоряджатися ними на власний розсуд в межах законодавства (РФ), а у зареєстрованого користувача і всіх тих, хто додає на сайт власні матеріали, таких прав по суті немає, бо вони нічого не можуть контролювати, і, відповідно, нести за це персональну відповідальність. Саме тому було фактично неможливо визначити юридично, хто має нести юридичну відповідальність за ті чи інші матеріали, які були додані на сайт різними користувачами, тим більше, що серед налаштувань сайту завжди залишалась можливість додавати матеріали на сайт анонімно, тобто, тими людьми, які навіть не потребують реєстрації. В такому випадку вирахувати на 100% того, хто додає на сайт свої матеріали або коментарі, практично неможливо або дуже складно технічно, тим більше це неможливо довести юридично. Не треба забувати, що Інтернет – це фактично увесь світ, а здійснювати контроль за всім світом – просто нереально. На будь які технічні перепони, які намагаються штучно створити державні служби безпеки, або юридичні обмеження, закони і т.п. – завжди знаходяться ті, хто ці обмеження і перепони може обходити. І хоча всім відомі сервіси та компанії, такі як Microsoft, Google, Yandex, Mail.ru, і навіть той самий Ucoz намагаються слідкувати за своїми користувачами, завжди є технічні можливості уникати цього стеження. Звичайно, користуватись Інтернетом абсолютно анонімно практично неможливо, але завжди є можливість зробити це технічно дуже заплутано і юридично не доказово. Тому часто-густо такі справи по виявленню анонімних користувачів не мають продовження або розвалюються із-за неможливості привести беззаперечні докази.
Що ж стосується самого сайту «Білокуракинський портал», то дійсно, на ньому також була можливість абсолютно анонімно додавати будь-які матеріали будь-кому абсолютно анонімно, без реєстрації, без вказування імені чи електронного поштового ящика (e-mail). Обмеження, яке було вказано в налаштуваннях сайту – це те, що такі матеріали, які додані були на сайт анонімно, не з’являлись відразу, а попередньо перевірялись адміністратором чи модератором сайту. Те ж саме було в налаштуваннях з коментарями, які також попередньо модерувались (перевірялись). Хоча раніше коментарі могли додавати всі бажаючі без будь-якої перевірки та модерації. Але, як показав час, серед гостей Білокуракинського порталу виявилось дуже багато тих, хто в своїх коментарях висловлював не свої думки щодо матеріалів на сайті чи про новини, події в самому Білокуракинському районі та селищі, а намагався спамити (розповсюджувати інформаційний мусор), образити адміна чи тих авторів, які додавали на сайт свої матеріали. Тобто, фактично коментарі стали носити в переважній більшості образливий характер для окремих людей, крім того часто мали за мету розповсюдження брехні та чуток. Також в контексті нинішніх подій, які відбуваються в стосунках між Україною та Росією, зокрема, окупація Криму та війна Росії проти України на Донбасі – на Білокуракинському порталі почали в коментарях писати пропагандистську проросійську та антиукраїнську інформацію, розпалювання ворожнечі та ненависті між українцями та росіянами і т.п. Більшість таких коментарів просто копіювалась проросійськими тролями із сепаратистських або російських сайтів, які свідомо і спеціально розповсюджували подібну інформацію. Тому остаточне рішення адміну Білокуракинського порталу було встановити пре-модерацію будь-яких коментарів та матеріалів на сайті перед остаточним їх оприлюдненням.
Також хотілось би зазначити, що система Ucoz, хоч і створювались не без участі українців, фактично і юридично є російською компанією і її головний офіс знаходиться на території Росії. Якраз це і зіграло важливу роль в роботі дуже багатьох сайтів, які були зареєстровані свого часу на Ucoz громадянами України і містили інформацію саме про події в Україні та відносини між Україною та Росією в останні роки. Керівництво Ucoz так, як і обіцяли в користувальницькій угоді, без попередження і за власною ініціативою, не несучі жодної юридичної відповідальності, змінили умови користування системою всіма зареєстрованими користувачами в системі Ucoz.
Вже наприкінці 2015 року було здійснено глобальну чистку сайтів, які були зареєстровані і створені в системі Ucoz. Пояснення адмінів Ucoz звучало так, що мовляв, в системі накопичилось дуже багато «мертвих» сайтів, які фактично припинили свою роботу по причині залишення їх своїми створювачами, а також змінами в російському законодавстві, яке стало більш жорстким щодо розповсюдження матеріалів, захищених авторським правом, а також в боротьбі із розповсюдженням забороненого контенту (категорії для дорослих, 18+, матеріалів насильницького характеру, пропагандистського чи екстремістського характеру і т.п.). Тепер навіть такі матеріали як напис «ПТН ПНХ» або «путін х.йло» є образливими і на думку адмінів Ucoz є грубим порушенням умов користувальницької угоди, бо ображають честь і гідність всім відомої істоти під назвою «х.йло». А будь-які матеріали на українських сайтах, які розповідають про реальні події на сході України, про окупований український Крим та війну Росії на Донбасі – це є пропагандою насилля та екстремізму, підтримка «укро-фашистів» та терористів із «Правого сектору» чи «нациків» із ВО «Свобода». Тобто, фактично в системі Ucoz, яка за останні роки стала найбільш популярною і доступною безкоштовною системою для створення і розповсюдження любительських сайтів, почалась тотальна цензура та видалення всіх сайтів, які не відповідають інтересам російської влади. Ось така сучасна російська демократія!..
До речі, в системі Ucoz були створені й деякі інші білокуракинські сайти, наприклад, сайт Білокуракинської селищної ради http://bk-selrada.at.ua/, сайт Білокуракинської ЗОШ №1: http://bsh1.ucoz.ua/, сайт Білокуракинського Будинку дитячої та юнацької творчості: http://bbdut.narod.ru/ (спочатку був створений на http://narod.ru/, а потім переведений на хостинг ucoz.ru), сайт «7 чудес Білокуракинщини»: http://7top-bk.at.ua/, сайт про Тараса Шевченка: http://tarasshevchenko.at.ua/, сайт танцювального колективу «Грація»: http://gracia-bk.at.ua/, сайт спортивного клубу «Восток» (секція тайського боксу): http://beltaibox.at.ua/ та ін. (всі ці сайти створені однією людиною).
Також на хостингу Ucoz розміщувався і працював сайт вчителя інформатики Білокуракинської ЗОШ №1 Григоренка С.В.: http://grigorenko-sv.at.ua/ (також був заблокований і на даний момент не доступний). Поки що працює сайт Білокуракинської районної ради: http://blkrairada.at.ua/.
Всі ці сайти, що зареєстровані і розміщені на хостингу Ucoz, як показує час, є абсолютно ненадійними і можуть бути видалені в будь-який момент. Тому підтримка і наповнення більшості із них фактично була припинена.
При видаленні сайту «Білокуракинський портал», який розміщувався на Ucoz за адресою http://bilokurakyne.at.ua/, більша частина матеріалів була втрачена разом із сайтом. Але частина матеріалів зберіглась в групах соц.мереж: Вконтакте, Одноклассники.ру, на Фейсбуці. В основному це фото та відео, а також деякі текстові матеріали, які дублювались із матеріалами, що додавались на сам сайт «Білокуракинський портал». Звісно, в групах зберіглось не все, а лише частина. Але і ця частина інформації може бути доступною для дуже багатьох користувачів, які приєднались до групи в соц. мережах. На момент написання даної статті (31.12.2015 року) кількість учасників групи «Білокуракинський портал» в різних соціальних мережах така: ВКонтакте: 730, Одноклассники.ру: 995, Facebook: 370. Загалом: 2095 осіб. І ця кількість постійно зростає. Звісно, частина користувачів в різних соц. мережах – це одні і ті ж самі люди. Але сумарна відвідуваність груп «Білокуракинський портал», якщо вірити статистиці, складає близько 350-500 осіб на добу.
Також вагомим матеріалом, яким цікавляться дуже багато жителів Білокуракинщини, є відео-контент про Білокуракине та білокуракинців. І цей матеріал, поки що, в основному зберігся на просторах Інтернету. Бо відео завантажується на інші (спеціальні) відео-хостинги, такі як YouTube, Rutube, Myvi.ru, Vk.com. Тому відео можна знайти безпосередньо користуючись пошуковими сервісами, такими як Google, Yandex, Mail.ru та іншими. Просто вводите ключові слова, наприклад «Білокуракине» чи «білокуракинський» та назву відео (або дату, якщо знаєте), потім переходити в розділ відео, і в результатах пошуку відобразяться всі відео про Білокуракине. На сайті YouTube існує кілька каналів про Білокуракине, найбільш популярний із них має назву «Портал Белокуракино». На сьогоднішній день в результатах пошуку Google відображається близько 5 тис. відео, в Яндекс – близько 3,5 тис. відео. Крім того, відео можна знайти і в різних соц. мережах, найбільше – ВКонтакте.
Після видалення сайту «Білокуракинський портал» на хостингу Ucoz, який знаходився за адресою http://bilokurakyne.at.ua/ , мною, як адміном сайту, було прийнято рішення про створення нового сайту про Білокуракине. Я передивився в Інтернеті кілька різних хостингів, як платних, так і безплатних і переконався, що жоден з них не гарантує абсолютно надійної роботи сайту та збереження всієї інформації. Причому це стосується і платних, і безплатних сервісів. Крім того, по багатьом іншим параметрам, таких як технічні та програмні можливості, обслуговування, швидкість завантаження і т.п. більшість хостингів не завжди відповідають вимогам. В основному це стосується безкоштовних сервісів. Щодо платних – то тут основна проблема в тому, що при найменшій затримці зі сплатою за оренду серверів чи розміщення сайту – послуги відразу припиняються, а сайт, відповідно, блокується або видаляється. Тобто 100% гарантії немає ніде.
Тому я вирішив зробити відразу кілька варіантів сайту «Білокуракинський портал» на різних хостингах та ресурсах, які знаходяться або обслуговуються в різних країнах світу. Звичайно, всі сервіси різні, і, відповідно, можливості у них також різні. Це і різний дизайн, і різні види матеріалів, різні можливості щодо додавання матеріалів на сайт, коментарів і т.д. Дуже популярними останніми роками є сайти – блоги. У них досить обмежені можливості, але присутнє основне – це додавання новин чи власних записаних думок, статей, розповідей. Крім того, завжди можна до свого тексту прикріпити фото чи відео. Тому як один з варіантів розміщення новин із Білокуракине я обрав блог – фактично, щоденник подій, які відбуваються на Білокуракинщині. До речі, створення такого блогу є абсолютно безплатною послугою і це може зробити будь-хто, досить лише мати власну електронну поштову скриньку – e-mail – і з нею зареєструватись на будь-якому блозі на вибір. А потім заходити зі свого акаунту на блог «Білокуракинського порталу» і вже від свого імені залишати коментарі до будь-яких матеріалів. Так само можна робити, якщо ви маєте свою сторінку в соц.мережі (ВКонтакте, Ок.ру, Фейсбук та ін.). Звичайно, такі блоги також мають свої правила і певні обмеження, і не можуть бути гарантованими від блокування чи видалення. Також в них фактично не можливо зробити тематичні розділи. Матеріали додаються лише на головну сторінку і висвічуються лише останні новини. А якщо необхідно віднайти якийсь більш давній матеріал, то треба дуже багато перегортати сторінок, що є не зручно.
Саме тому я зробив кілька варіантів сайту «Білокуракинський портал» на різних сервісах і хостингах, в різних видах дизайну та можливостями. В тому числі, і повторно в системі Ucoz як найбільш зручній і звиклій, хоча і не надійній. Але тепер в Ucoz при реєстрації і створенні нового сайту змінились правила і умови користувальницької угоди. З’явились певні обмеження як в додаванні матеріалів на сайт, так і в додаванні коментарів. Таке відчуття, що Ucoz, перейшовши повністю під контроль російської влади, почав боротьбу проти будь-якої анонімності в Інтернеті, ввівши тотальний контроль за користувачами, запровадивши все більш жорсткі умови в користуванні своїми сервісами. Наприклад, тепер, для того, щоб ваш сайт, зроблений в системі Ucoz, почав знаходитись пошуковими сервісами, такими як Google, Yandex, Rambler, Yahoo та іншими, необхідно обов’язково ввести власний номер мобільного телефону, на який прийде код активації, який необхідно ввести в системі Ucoz, щоб із сайту був знятий так званий «карантин», тобто, дозволена можливість відображатись в пошукових сервісах при пошуку за ключовими словами чи назвою. Бо якщо ви спробуєте знайти «Білокуракинський портал» через пошук, наприклад, Google чи Yandex, ви не зможете цього зробити, тому що Ucoz блокує таку можливість. Також тепер абсолютно неможливо додати коментар до будь-якої статті чи матеріалі на сайті без підключення вашого особистого акаунту (сторінки) в одній із соціальних мереж – Uid (система Ucoz), VK, Ok.ru, Facebook, Yandex, Twitter. Таким чином, якщо ви додаєте коментар на сайті системи Ucoz, то тільки за допомогою власної сторінки в соц. мережі, а це означає, що ваше прізвище та ім’я будуть відомі (якщо, звісно, сторінка в соц. мережі зареєстрована на ваше дійсне ім’я та прізвище, а не вигадані). Як варіант, звичайно, можна створювати кілька власних сторінок в соц. мережі на вигадані імена, але ж при реєстрації все одно потрібно вводити номер дійсного мобільного телефону, на який має прийти смс-ка з кодом підтвердження.
Тобто, можна зробити висновок, що про анонімність в Інтернет можна вже забути. Так чи інакше, за вашими діями в мережі вже слідкують і будуть знати всі ті, кому це необхідно.
Думаю, однією із причин видалення сайту «Білокуракинський портал» послужило саме те, що більшість найбільш популярних і скандальних матеріалів на сайт додавались різними людьми абсолютно анонімно і довести, хто саме є автором того чи іншого матеріалу, або коментарю, було практично неможливо. Принаймні, ні технічно, ні тим більше юридично, довести приналежність опублікованого матеріалу чи коментарю на сайті тій чи іншій особі було дуже складно. Тому адмінам системи Ucoz було легше видалити сайт із усіма матеріалами та коментарями на ньому без пояснення та причини, та змінити умови користувальницької угоди з адміном сайту.
Більшість матеріалів на сайті «Білокуракинський портал» були видалені разом із сайтом і навряд чи будуть колись відновлені. Але все ж таки, частина текстових матеріалів (може відсотків 10-15) все таки збереглись. Відкрию секрет - в основному зберігались авторські матеріали, які додавались на сайт самими авторами чи присилались на e-mail адміну сайту. Ті матеріали, які брались (передруковувались) з інших сайтів – в основному не збереглись. Але, якщо чесно, потреби в них особливої і не має, бо завжди можна спробувати віднайти їх на сайтах – першоджерелах. Звісно, доведеться трохи піднапружитись, щоб щось знайти… Але це вже інше питання. Більшість відео та фото матеріалів, які були розміщені на Білокуракинському порталі, знаходяться, як я вже і казав, фактично на інших ресурсах – сайтах відео-хостингах, таких як YouTube, Rutube, Myvi.ru, VK.com та ін., і тому поки що залишаються доступними при звичайному пошуку через пошукові системи. Хоча на початку 2013 року вже був приклад видалення всього відео-контенту «Білокуракинського порталу» із більш ніж 1,2 тис. відеороликів і блокуванням каналу на YouTube по причині (як вони пояснили) додавання 2-х відео, захищених авторським правом. Зараз правила на YouTube також змінили, і хочеться вірити, на краще. Тобто, якщо відео містить якийсь контент, який захищений авторським правом, але автор чи правовласник цього контенту не проти використання його в доданому відео, то YouTube розміщує в таких відеороликах власну рекламу, а частину коштів за цю рекламу отримує саме правовласник. І тому це навіть вигідно для самих власників авторських прав. Хоча бувають випадки, коли власник авторських прав не дає дозволу на використання свого контенту в будь-якому прояві (відео- аудіо- фото- і таке ін.), і тому таке відео блокується, а той, хто його завантажив, попереджається про порушення авторських прав. При двох попередженнях діють певні обмеження на завантажене відео. Наприклад, не можна завантажити відеоролик довший за 15 хвилин, обмежується швидкість завантаження самого відео на YouTube, неможливо монетизувати свій канал (заробляти на ньому) і деякі інші обмеження. Після 3-х порушень (завантаження 3-х відео, захищених авторським правом) такий канал разом із усім завантаженим відео, видаляється. Ось такі умови на YouTube.
Попередній відео-канал Білокуракинського порталу на YouTube, який існував до 2013 року і був потім видалений, мав близько 1,2 тис. відеороликів і загальна кількість їх переглядів наближалась до 1 млн. Якби канал був монетизований, то на перегляді цього відео можна було б заробити певну суму коштів. Але потім канал був видалений разом із неотриманими автором відео коштами. Новий канал відео під назвою «Портал Белокуракино», створений на YouTube, має лише близько 200 тис. переглядів відео. Але із-за того ж самого попередження про порушення авторського права канал не монетизований і, відповідно, заробляти гроші на ньому поки що неможливо. Ось такі умови YouTube.
Ще хотів би звернути увагу користувачів, які цікавляться минулими матеріалами із сайту «Білокуракинський портал» за період 2009-2015 рр., на те, що частина авторських матеріалів все ж таки зберіглась і буде розміщена в Інтернет на різних сайтах (в т.ч. блогах) у вигляді архівних матеріалів, тобто в форматах .rar, .doc, .pdf. І ці матеріали можна буде або завантажити собі на комп’ютер, або переглядати через браузер безпосередньо в Інтернет, перейшовши за відповідними посиланнями. Тобто, по-новому додаватись старі матеріали на нові сайти в тому ж самому вигляді вже НЕ БУДУТЬ! Їх можна буде переглянути лише в архівних файлах. Зберігатимуться ці архівні файли в Інтернет на різних сайтах і тому є більша вірогідність їхнього подальшого збереження і довговічності.
Також електронна версія газети під назвою «Білокуракинський портал» буде робитись в форматі .pdf і завантажуватись на різні сайти. Посилання на скачування чи перегляд цих файлів також можна буде знайти на різних сайтах чи блогах, а також в групах соц.мереж, які міститимуть інформацію із Білокуракинського порталу. Друкувати електронну версію газети «Білокуракинський портал» на даний момент неможливо по причині відсутності постійних джерел фінансування, хоча в майбутньому така вірогідність не виключена.
Як і раніше, кожен бажаючий може додати або запропонувати свої матеріали для публікації на сторінках сайту «Білокуракинський портал» або на його дзеркалах (копіях) на різних сервісах-хостингах, чи то в блогах, групах в соц.мережах. Звертатись можна безпосередньо через «Зворотній зв’язок» на сайті, або до адміна в соц.мережах (кому треба – ті знайдуть), а також відправивши листа на електронну адресу bilokurakyne@gmail.com.
Ось такі підсумки минулого 2015 року.
В Новому 2016 році робота над створенням та наповненням мережі інформацією про Білокуракинщину, про її людей, буде продовжуватись – чи то за допомогою новоствореного сайту «Білокуракинський портал», чи то інших сайтів, але ця робота, я думаю, не припиниться. Крім того, в Білокуракине з кожним роком з’являються нові молоді талановиті особистості, які дуже швидко освоюють Інтернет і вміло користуються ним, виробляють свої інформаційні продукти, викладають їх в мережу і отримують від цього задоволення. Сподіваюсь, що робота над проектом «Білокуракинський портал» протягом минулих 6 років не була даремною, і в майбутньому з’явиться ще більше молодих талановитих ентузіастів – журналістів, письменників, поетів, художників, фото- та відео- кореспондентів, блогерів та ін., які матимуть за мету висвітлення правдивого життя про рідну Білокуракинщину та її мешканців.
Миру, щастя та благополуччя всім в Новому 2016 році!

Адміністратор Білокуракинського порталу

Примітка.
Сайти та групи «Білокуракинський портал»:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КАК БЕЛОКУРАКИНСКАЯ ШКОЛА №1 ОТПРАЗДНОВАЛА СВОЙ 80-летний ЮБИЛЕЙ

ЧУДОВИЙ СПОСІБ ВІД ЗОМБУВАННЯ

БІЛОКУРАКИНСЬКІ "ПОПРОШАЙКИ" ЗНОВУ ПРОСЯТЬ ГРОШІ НА ЛІКАРНЮ